Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Systém pomoci v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine

SÚBOR
Dátum: 01.04.2022
Autor: Obec Most pri Bratislave
Systém pomoci v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine

Systém pomoci v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine

1.4.2022

V mnohých mestách a obciach našli svoje dočasné bydlisko vojnoví utečenci z Ukrajiny. Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo všetky potrebné informácie v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti na stránke  https://www.health.gov.sk/?pomoc-ukrajine.

Informácie pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a vojnových utečencov zverejnila aj Všeobecná zdravotná poisťovňa na svojej stránke https://www.vszp.sk/ukrajina/.

 

18.3.2022

Užitočné informácie pre občanov Ukrajiny/Корисна інформація для громадян України/Useful information for citizens of Ukraine > ÚPSVaR (gov.sk)

  • dočasné útočisko
  • zamestnanie
  • hmotná núdza
  • dávky v hmotnej núdzi
  • výšky dávky v hmotnej núdzi a príspevkov
  • žiadosti o poskytnutie pomoci v hmotnej núdzi (SK-UA, SK-EN, SK)
  • dotácie na deti
  • maloletí bez sprievodu
  • humanitárna pomoc
  • ubytovanie



Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti Systém pomoci v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine. Partnerom Združenia miest a obcí Slovenska v tejto aktivite sú: Konferencia biskupov Slovenska, Slovenská katolícka charita a Veľvyslanectvo Ukrajiny v Slovenskej republike.

 https://www.zmos.sk/system-pomoci-v-suvislosti-s-vojenskym-konfliktom-na-ukrajine--oznam/mid/405616/.html?fbclid=IwAR1Rv9JWpVcukD9JoHcnw5ox2jPqWpAxOH8x8a-fGhEZ9kqsfaCxCEdTJHY#m_405616

v prílohách sú uvedené: 

Súpis akútna potreba

Súpis zdravotnícke vybavenie

Súpis zdravotnícke vybavenie pomôcky

Súpis zdravotnícky spotrebný materiál.

Vzhľadom na intenzívnu iniciatívu ohľadom humanitárnej pomoci pre utečencov a Ukrajinu je nevyhnutné aby všetky tieto aktivity boli koordinované. V opačnom prípade budú kontraproduktívne. Ministerstvo vnútra SR koordinuje odvoz humanitárnej pomoci na Ukrajinu. V prípade jednotlivcov, podnikateľských subjektov nahlasujte všetku pomoc na nasledujúcu adresu: Uosppz@minv.sk

Dostupné informácie a kontakty v súvislosti s humanitárnou pomocou pre Ukrajinu

V súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine,  občania Ukrajiny, ktorí  prichádzajú na územie SR, majú v zmysle  platných zákonov možnosť uplatnenia si nároku na pomoc v hmotnej núdzi a príspevky.

         Základnou podmienkou, pre uplatnenie nároku je, aby cudzinec, ktorý prichádza z Ukrajiny a chce požiadať o pomoc v hmotnej núdzi  sa  preukázal preukazom cudzinca žiadajúceho o poskytnutie dočasného útočiska, alebo dokladom o tolerovanom pobyte na území SR s označením odídenec. Uvedené doklady musia byť originálne. Maloleté deti z Ukrajiny, ktoré prichádzajú na územie SR bez zákonného zástupcu musia mať súdom ustanoveného opatrovníka ak súd ustanovil opatrovníka  - deti tvoria pre účely posúdenia pomoci v hmotnej núdzi spoločnú domácnosť so súdom ustanoveným opatrovníkom, ktorému bol udelený tolerovaný pobyt na území SR, resp. požiadal o dočasné útočisko môže ísť napr.  o starých  rodičov, iných príbuzných resp. osoby, s ktorými nemajú príbuzenský vzťah. Utečencom z Ukrajiny patrí základná dávka a príspevky  tak, ako občanom SR, okrem príspevku na bývanie.  Cudzinci, ktorí sú ubytovaní na základe zmluvy o ubytovaní nespĺňajú nárok na poskytovanie príspevku na bývanie. V prípade, ak by sa deti utečencov integrovali do škôl  nevylučuje sa poskytovanie dotácie na podporu stravovacích návykov  dieťaťa na cudzích štátnych príslušníkov. Podmienkou je, aby dieťa navštevovala MŠ alebo ZŠ.

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
informacia-k-opatreniam-ukrajina Veľkosť: 128.4 kB Formát: pdf Dátum: 11.3.2022
Žiadosť i PHN UA vs SR Veľkosť: 93.7 kB Formát: pdf Dátum: 11.3.2022
Žiadosť i PHN AJ vs SR Veľkosť: 93.4 kB Formát: pdf Dátum: 11.3.2022
letak_ukrajina_ZS Veľkosť: 445.9 kB Formát: pdf Dátum: 1.4.2022

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.