Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Seniori, pozor!

SÚBOR
Dátum: 11.05.2023
Autor: Obec Most pri Bratislave

Nestaňte sa obeťami podvodníkov a zlodejov. 

Upozorňuje občanov, najmä seniorov, na páchanie podvodov a krádeží pod vymyslenými legendami s rôznymi emotívnymi príbehmi, ktorými sa podvodníci snažia získať dôveru seniorov, dostať sa do ich príbytkov, lokalizovať miesto ich úspor a v nepozorovanej chvíli od nich podvodne vylákať alebo ich okradnúť o celoživotné úspory.

Podvodníci najčastejšie kontaktujú seniorov telefonicky, predstavujú sa ako ich príbuzní alebo známi (napr. vnuk, syn, brat) a súrne žiadajú požičať peniaze na rôzne účely (napr. kúpa auta, nehnuteľnosti). Taktiež sa predstavujú ako lekári a oznámia seniorom, že si ich príbuzný spôsobil vážnu dopravnú nehodu, leží v nemocnici, nemôže komunikovať a pod. 

Pri týchto telefonických podvodoch páchatelia seniorov vždy dôrazne žiadajú, aby nikoho z príbuzných nekontaktovali, s nikým túto záležitosť nepreberali a striktne dodržiavali ich pokyny, pričom úmyselne volajú viackrát za sebou, aby seniorom znemožnili preveriť uvádzané skutočnosti a kontaktovať svojich príbuzných alebo iné osoby, ktorým dôverujú. Pre peniaze páchatelia chodia osobne k seniorom alebo ich žiadajú, aby peniaze vložili na účty v banke. Ponúkaný tovar páchatelia prinesú seniorom priamo do ich príbytkov.

Podvodníci ďalej seniorov môžu kontaktovať osobne a to priamo v ich príbytkoch s ponukou rôznych služieb (napr. nákup potravín, kontrola vody, plynu alebo elektriny, rôzne opravy a pod.) alebo ponukou predaja (napr. liekov na podporu imunitného systému, vlnených prikrývok, hrncov, nožov...).

Vyzývame občanov, najmä seniorov:

  • aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin (napr. meranie teploty, predaj filtrov) a žiadajú od nich peniaze,
  • aby si skutočnosti uvádzané v telefonickom rozhovore s neznámou osobou ihneď overili u svojich príbuzných alebo iných osôb, ktorým dôverujú,
  • aby nevyberali svoje finančné úspory pre cudzie osoby zo svojich účtov a nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú,
  • aby nevpúšťali cudzie osoby na svoj pozemok, do svojich príbytkov, 
  • aby boli opatrní pri internetových nákupoch a overili si predajcov e-shopov,
  • aby v týchto prípadoch, alebo aj v iných prípadoch, kedy majú podozrenie z podvodného konania, ihneď kontaktovali Policajný zbor na čísle 158.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
seniori_pozor_plagat Veľkosť: 892 kB Formát: pdf Dátum: 11.5.2023