Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pravidlá v peších, obytných a školských zónach

SÚBOR
Dátum: 14.07.2020
Autor: Obec Most pri Bratislave
Pravidlá v peších, obytných a školských zónach

     

Vážení občania,

Opätovne sa vraciam k problémom s parkovaním v obytných, školských a peších zónach. V našej obci máme obytné zóny a jednu školskú zónu na časti ul. Športovej. Ich cieľom je zvýšiť bezpečnosť chodcov, ktorí sa v nej pohybujú. Skutočnosť je taká, že vodiči pravidlá platné v obytných zónach asi nepoznajú, a následne ani nerešpektujú.

Obytná, pešia a školská zóna - hlavné rozdiely

Paragraf 59 Zákona o cestnej premávke spája povinnosti a práva platné v obytnej, školskej a pešej zóne, ale určité rozdiely existujú. Jeden z rozdielov spočíva v tom, že do pešej zóny majú povolený vjazd výhradne tie vozidlá, ktorým to povoľuje dopravná značka, ale do obytnej a školskej zóny môžu všetky vozidlá okrem tých, ktoré majú uvedený zákaz vjazdu dopravným značením.

Rozdiel medzi obytnou a školskou zónou

Spočíva v situovaní, školské zóny sú spravidla pri školách. V školských zónach nie je v porovnaní s obytnými deťom povolené hrať sa na ceste. Okrem toho v školskej zóne môžu autá aj stáť, ak tým neobmedzujú chodcov.

Chodci, deti a zvieratá na ceste

Vo všeobecnosti platí, že chodci majú na pohyb používať chodníky, zákon dokonca hovorí o konkrétne pravej strane chodníka. Lenže chodci v obytných zónach majú výnimku a nemusia dodržiavať § 52 cestného zákona. V obytnej zóne môžu chodci používať nielen chodník, ale aj celú šírku vozovky, pričom pred motorovým vozidlami majú chodci vždy prednosť. Na celej šírke vozovky môžu osoby tlačiť detský kočík, hrať sa a vôbec sa voľne pohybovať.

Zároveň platí, že chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu. Deti síce poznať zákony nemôžu, mali by však byť poučené rodičmi, že prechádzajúce auto a motorku musia vždy nechať prejsť.

Voľný pohyb domácich zvierat je na ceste zakázaný (§ 57) aj v obytnej zóne, za ich zabezpečenie je zodpovedný ich chovateľ alebo poverená osoba.

Maximálna povolená rýchlosť vozidiel

V obytnej, školskej i pešej zóne platí spoločné pravidlo, že vozidlá môžu jazdiť rýchlosťou maximálne 20 km/h. Pritom je vodič povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť.

V obytnej zóne sa môžu pohybovať aj cyklisti na bicykloch.

Parkovanie áut na ceste

Obytné a pešie zóny majú spoločný zákaz státia motorových vozidiel.

To znamená, že autá, dodávky a motorky sa v obytných zónach pohybovať môžu, môžu zastaviť (napríklad pre vykládku nákladu či nástup osôb), ale nemôžu tu stáť (parkovať).
Výnimku nemajú ani rezidenti.

Obyvateľ obytnej zóny nesmie svoje auto parkovať na ceste ani pred vlastným domom, vchodom či pozemkom. Obytné zóny sú zriaďované v prípade, že sa v nich nachádzajú vyhradené parkovacie státia a/alebo v prípade, že rezidenti disponujú vlastným pozemkom pre odparkovanie vozidla.

POZOR: V školskej zóne môžu motorové vozidlá stáť, ak neobmedzujú chodcov, zároveň však musia dodržiavať všetky štandardné pravidlá státia (najmenej 5 m od prechodu pre chodcov, najmenej 5 m od rohu križovatky a pod.).

Každý vodič motorového vozidla je povinný dodržiavať ustanovenia Zákona o pravidlách cestnej premávky, ktoré platia aj v našej obci.

 


Ing. František Mastný
starosta obce

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Pravidla v zonach Veľkosť: 532.4 kB Formát: pdf Dátum: 14.7.2020