Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Parkovanie: Obec vyzýva na neporušovanie zákona o cestnej premávke

Dátum: 15.05.2023
Autor: Obec Most pri Bratislave

Obec Most pri Bratislave vyzýva obyvateľov - vodičov, aby svoje vozidlá parkovali tak, že nebudú porušovať zákon o cestnej premávke.

Obec Most pri Bratislave vyzýva obyvateľov - vodičov, aby svoje vozidlá parkovali tak, že nebudú porušovať zákon o cestnej premávke. Výzva na vodičov vyvstáva z opakujúcich sa podnetov:

  • Upozorňujeme, že v obytných zónach nie je možné parkovať na cestnej komunikácii. Žiadame vodičov, aby parkovali vozidlá na svojich pozemkoch a nenechávali ich stáť voľne pred svojim domom na obecných komunikáciách. Pri nesprávnom parkovaní sa stáva, že komunikácia je nepriechodná napr. vozidlami zabezpečujúcimi zber odpadu v obci, prípadne záchrannými zložkami. 
  • Rovnako upozorňujeme, že státie vozidiel nie je povolené ani na okraji ciest, ak pri státí vozidla nezostanú v každom smere priechodné 3 m jazdné pruhy. Spolu teda musí ostať obojstranne prejazdná voľná cesta v šírke 6 metrov. Na mnohých komunikáciách sú kritické miesta, kde majú problém sa obísť autá v každom smere aj bez zaparkovaných áut. 
  • Upozorňujeme, že státie vozidiel nie je možné ani na na cestnej zeleni a verejnej zeleni, na ostrovčekoch a deliacich pásoch, ak to nie je dovolené dopravnou značkou. Pri nesprávnom parkovaní sa stáva, že komunikácia je nepriechodná napr. vozidlami zabezpečujúcimi zber odpadu v obci, prípadne záchrannými zložkami. 
  • Obec upozorňuje vodičov na problematiku parkovania na ul. 29 Augusta, čo je obytná zóna. Vodiči parkujú na priestore vyhradenom ako chodník, preto chodci, najmä rodičia s deťmi v ranných a poobedných hodinách, musia odstavené autá obchádzať. 

Po tejto výzve bude obec realizovať preventívne kontroly parkovania vozidiel vo vybraných lokalitách po dobu 2 mesiacov (máj/jún). Niektoré z nich sa budú konať najmä na základe množiacich sa podnetov zo strany obyvateľov, ktorí sa sťažujú na nevhodné či nebezpečné parkovanie na niektorých miestach. Obec následne pristúpi k vyhodnoteniu preventívnych kontrol a v prípade nemenného stavu bude nutné zaoberať sa sanckionovaním porušovania cestného zákona (objektívna zodpovednosť)  aj formou zabezpečenia prostredníctvom externej spoločnosti.

Obec k výzve pristupuje na základe množiacich sa sťažností zo strany obyvateľov, ktorí nás žiadajú, aby sme situáciu bezodkladne riešili.

Preto vyzývame vodičov, aby sa pri parkovaní vozidiel správali zodpovedne.

Ďakujeme za pochopenie.